Κάποιοι βιάστηκαν να αποφανθούν πως η αιτία της βιβλικής καταστροφής στο Στρατώνι του δήμου Σταγείρων - Ακάνθου στη Χαλκιδική ήταν τα έντονα καιρικά φαινόμενα της περασμένης εβδομάδας.

Φαίνεται όμως πως τουλάχιστον αυτή τη φορά, οι μεταλλευτικές εταιρείες δεν θα τη γλυτώσουν τόσο “φθηνά”.

Διότι μετά τους ενεργούς πολίτες της περιοχής που επί χρόνια καταγγέλλουν τις παράνομες αποθέσεις υλικών από τα μεταλλεία στα ρέματα της περιοχής, τη σκυτάλη παίρνει ο δήμαρχος Μιχ. Βλαχόπουλος.



“Η Πολιτεία μεταφέρει τις όποιες υποχρεώσεις της στην καλή θέληση των εταιρειών εκμετάλλευσης” καταγγέλλει στην επιστολή του προς την Τ. Μπιρμπίλη ο Μιχ. Βλαχόπουλος. Συγκεκριμένα, με επιστολές προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη και το ΤΕΕ Βορείου Ελλάδος, τους απευθύνει έκκληση να αναζητήσουν τα πραγματικά αίτια της κατολίσθησης και να εξετάσουν τις ευθύνες των μεταλλευτικών εταιρειών εξαιτίας των μικρών και μεγάλων αποθέσεων υλικών από τις δραστηριότητές τους. Εξάλλου στην επιστολή του προς την υπουργό καταγγέλλει πως ανέκαθεν “η Πολιτεία μετέφερε τις όποιες υποχρεώσεις έχει στην καλή θέληση των εταιρειών εκμετάλλευσης”! Το θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτησή της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου- Πασχαλίδου καλώντας τους αρμόδιους υπουργούς να διερευνήσουν τα πραγματικά αίτια των πλημμυρικών φαινομένων, να αποζημιώσουν τους κατοίκους της περιοχής και να προχωρήσουν στα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.



Αναλυτικότερα, μετά από έντονη βροχόπτωση στην περιοχή την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, τόνοι φερτών υλικών και βράχων που παρέσυρε το νερό καταπλάκωσαν το χωριό, σπίτια και καταστήματα καταστράφηκαν, ενώ κινδύνεψαν και ανθρώπινες ζωές. Σήμερα, το χωριό εξακολουθεί να έχει εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου. Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, ύστερα από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Σταγείρων- Ακάνθου Μιχάλης Βλαχόπουλος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΤΕΕ Β.Ε. κ. Κοναξίδη ζητώντας τη συνδρομή του ΤΕΕ για τη διερεύνηση των αιτιών της καταστροφικής κατολίσθησης μέσα από τη συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου. Παρακαλεί δε το ΤΕΕ στην επιτροπή αυτή, για λόγους διαφάνειας, να μην συμμετέχουν επιστήμονες “που με οποιοδήποτε τρόπο έχουν δημόσια εκφρασθεί υπέρ ή κατά της μεταλλευτικής δραστηριότητας ή είχαν συνεργασθεί άμεσα η έμμεσα με τις εταιρείες εκμετάλλευσης του μεταλλείου”.


"Γνωστες – αγνωστες" αποθεσεις


Ανάλογο ήταν και το περιεχόμενο της επιστολής προς την Τ. Μπιρμπίλη που κοινοποιήθηκε και σε βουλευτές της περιοχής. “Σημειώνω ότι στην περιοχή υπάρχουν γνωστές και άγνωστες, μικρές και μεγάλες αποθέσεις υλικών από τη μεταλλευτική δραστηριότητα οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν περιβαλλοντικά προβλήματα τόσο στο Στρατώνι όσο και ευρύτερα, στον κόλπο της Ιερισσού” αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως παρότι το Στρατώνι είναι το κέντρο της μεταλλευτικής δραστηριότητας της περιοχής από την οποία το κράτος αντλεί εδώ και δεκαετίες σημαντικούς πόρους, δεν υπάρχει καμία ανταπόδοση στην περιοχή: “Ανταπόδοση θεωρούμε τουλάχιστον την στοιχειώδη ανάπτυξη υποδομών και τα έργα προστασίας της περιοχής από περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που έχουν σχέση με την δραστηριότητα αυτή”.


http://antigoldgreece.wordpress.com/2010/02/20/avgi/


date Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

0 χωριατάκια to “Ποιός φταίει για τις καταστροφές στο Στρατώνι Χαλκιδικής;”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share