Στο Στρατώνι λίγες ημέρες μετά την καταστροφική πλημμύρα της 10ης Φεβρουαρίου, κάτοικοι και φορείς της περιοχής μετρούν τις πληγές τους προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τις ζημιές και τις συνέπειες. Ήδη έχουν απομακρυνθεί οι φερτές ύλες από τους δρόμους του χωριού και σιγά-σιγά θα καθαριστούν τα εσωτερικά των σπιτιών. Την προσπάθεια των τοπικών φορέων ενισχύουν από την πρώτη στιγμή ο δήμος Σταγείρων Ακάνθου, η νομαρχία, η περιφέρεια και η εταιρία Ελληνικός Χρυσός.


Ο κ.Νίκος Ζαγοράκης, Πρόεδρος του Τ.Σ.Στρατωνίου δήλωσε:


"Μέσα σε μία εβδομάδα κατορθώσαμε και απομακρύναμε όλες τις φερτές ύλες που κατέκλισαν το χωριό. Θεωρώ ότι σήμερα, ήμαστε πολύ καλύτερα από τις άλλες μέρες, χτες το απόγευμα δώσαμε κανονικά πλέον την ύδρευση στο Στρατώνι από τις φυσικές μας πηγές, έχουμε δηλαδή πληρότητα σε νερό. Παλεύουμε τώρα πλέον να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την καταστροφή που έγινε στο χωριό και να αρχίσουμε σιγά-σιγά μετά να βλέπουμε τι γίνεται με τα ρέματα τα οποία είναι μπαζωμένα και μιλάμε ότι είναι χιλιάδες κυβικά αυτά τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν και επίσης να ξεκινήσουμε και να δούμε τι μέλει γενέσθαι από εδώ και πέρα με τις υποδομές που χρειάζεται το Στρατώνι για να μπορέσουμε να το θωρακίσουμε για το μέλλον, γιατί για εμάς είναι αυτό που προέχει αυτή την στιγμή. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσάς όλους που μας συμπαραστέκεστε, γιατί νομίζω ότι έχετε και εσείς ένα μεγάλο μέρος για το τι γίνεται μέχρι τώρα με το να δείχνετε συνεχώς τα προβλήματα, γιατί μόνο όταν δείχνεις τα προβλήματα θα μπορέσουν να τα καταλάβουν αυτοί που δεν γνωρίζουν."


Ωστόσο όσο περνά ο καιρός το μείζον θέμα για την τοπική κοινωνία θα είναι η θωράκιση του Στρατωνίου και η ανακατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων καθώς τώρα η περιοχή είναι εντελώς εκτεθειμένη στο όποιο καιρικό φαινόμενο.


Μια εβδομάδα μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα αρκετοί από τους κατοίκους της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση καθώς όσο περνά ο καιρός διαπιστώνουν το μέγεθος της καταστροφής και της ζημιάς που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις τους. Η απογοήτευση και η απαισιοδοξία περισσεύουν για αυτούς τους ανθρώπους.


Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται και άνθρωποι που τα σπίτια τους κατακλύστηκαν από τόνους λάσπης και φιλοξενούνται από συγγενείς και φίλους τους. Η αγανάκτηση για αυτούς τους ανθρώπους ξεχειλίζει.


Τα όνειρα και οι περιουσίες πολλών κατοίκων του Στρατωνίου χάθηκαν μέσα σε τόνους λάσπης και κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πότε αυτοί οι άνθρωποι θα επανέλθουν στους παλιούς γνώριμους τρόπους ζωής.


Δείτε το ρεπορτάζ του TV Χαλκιδική





Ευχαριστούμε πολύ τον φίλο Τάσο
http://e-stratoni.gr/



date Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

0 χωριατάκια to “Στρατώνι: 9 μέρες μετά την καταστροφή”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share