Ακολουθεί το κείμενο των σημερινών δηλώσεων του νομάρχη Π. Ψωμιάδη:


«Στη διάρκεια 30 χρόνων που ασχολούμαι με τα κοινά, έμαθα κάτι: όταν δέχεσαι χτυπήματα χωρίς περιεχόμενο να μην απαντάς. Αυτό έκανε η σημερινή διοίκηση όταν επί 7 χρόνια μας χτυπούσαν αλύπητα για ένα θέμα που οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι η διοίκηση, οι δήμοι και οι φορείς που αγωνίζονται για να σώσουν τη λίμνη Κορώνεια.


Πηγαίνοντας χθες στη Δράμα, κατεβαίνοντας το δρόμο Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου είδα τη λίμνη ξανά γεμάτη. Μια λίμνη που την παραλάβαμε χωρίς ούτε ένα ποτήρι νερό. Κάποιοι είπαν ότι γέμισε γιατί έβρεξε, αλλά αλήθεια, επί 7 χρόνια δεν έβρεχε, δεν χιόνιζε; Αλλά πρέπει να βοηθήσουμε όλοι. Εμείς επί 7 χρόνια κάνουμε το καθήκον μας. Προσωπικά έχω καταγγείλει τα αρμόδια υπουργεία της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά δεν μπορώ να κάνω το ίδιο για τη σημερινή, καθώς είναι πολύ καινούρια, παρά μόνο για το ότι καθυστερούν. Κάποιοι κομματικά διεστραμμένοι πληροφορούν λανθασμένα την κα Μπιρμπίλη κι άλλους υπουργούς. Χαίρομαι γιατί μετά τη συνάντηση που είχαμε πριν από 20 μέρες η κα Μπιρμπίλη αντιλήφθηκε τι πραγματικά συμβαίνει και άλλαξε γνώμη.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την κα Κατσέλη γιατί από την πρώτη στιγμή κατάλαβε ότι αυτό το έργο δεν πρέπει να σταματήσει.

Μετά τις βροχοπτώσεις του Φεβρουαρίου το νερό της λίμνης Κορώνειας σήμερα έχει μέγιστο βάθος περίπου 2 μέτρα. Αυτό σημαίνει απλά ότι το έργο της ενωτικής τάφρου λειτουργεί, ένα έργο που είναι μάλιστα και πολύ σημαντικό αντιπλημμυρικό.


Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε βροχές, όμως η λίμνη πρώτη φορά τα συγκέντρωσε.

Η λίμνη γέμισε γιατί τα νερά των χειμάρρων Σχολαρίου και Λαγκαδικίων με τη βοήθεια των θυροφραγμάτων κατευθύνονται πλέον κατ’ επιλογή στην Κορώνεια, ενώ μέχρι τώρα χύνονταν στη Βόλβη ή πλημμύριζαν τα χωράφια.

Όμως το τελικό αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από εμάς.

Εδώ έχουμε ένα σχεδόν νεκρό οικοσύστημα που όλοι δηλώνουν ότι επιθυμούν να επανέλθει στη «ζωή» αλλά λίγοι στηρίζουν ουσιαστικά την προσπάθεια αυτή. Ορισμένοι στηριζόμενοι σε κάθε είδους «ψιλά γράμματα» της Ελληνικής ή της Κοινοτικής Νομοθεσίας, βάζουν εμπόδια στην υλοποίηση των έργων. Η υλοποίηση τους ελπίζουμε και πιστεύουμε να επαναφέρει το λιμναίο αυτό ταλαιπωρημένο οικοσύστημα, για την κατάντια του οποίου όλοι ευθυνόμαστε, όχι μόνο μετά τα τελευταία 7 χρόνια, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια. Έντεκα λίμνες ακόμη σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και η λίμνη Δοϊράνη, έχουν ανάλογα προβλήματα. Απλά η Κορώνεια ακούστηκε λόγω Ψωμιάδη.

Χαίρομαι γιατί ο κ. Τρεμόπουλος από τότε που πήγε στην ευρωβουλή βλέπει τα πράγματα με άλλη ματιά και εστιάζει εκεί που πρέπει: στις ευθύνες της πολιτείας.

Γιατί η νομαρχία είναι υπεύθυνη για τα 7 μόνο έργα από τα 21 του μεγάλου έργου «Αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας». Τα υπόλοιπα θα έπρεπε να έχουν γίνει από τα αρμόδια υπουργεία –γεωτρήσεις, νέες καλλιέργειες, αλλαγή τρόπου άρδευσης, χρηματοδότηση όλων όσων ασχολούνται με τα αγροτικά.


Επίσης, θέλω να πω ότι το έργο υποστηρίζεται από επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, δεν δρα η νομαρχία από μόνη της. Σίγουρα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές επιστημονικές απόψεις, όμως λύση έδωσε η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ με το μάστερ πλαν 2. Διότι δεν αρκεί η διαπίστωση των προβλημάτων αλλά πρέπει να προτείνονται εφικτές λύσεις, πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για επιστήμονες.

Ορισμένοι βγάζουν τα προσωπικά τους στην Κορώνεια, θεωρώντας ότι χτυπούν τη σημερινή διοίκηση, αν και πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν καν που βρίσκεται η λίμνη.

Όταν εμείς δίναμε αγώνα, ορισμένοι έκαναν αντιπολίτευση στα λασπόνερα.

Όμως, δεν είναι τυχαίο ότι δύο φορές η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει δώσει εύσημα στη Νομαρχία μας για την πρόοδο των έργων, παρά τα προβλήματα που εντοπίζει στις καθυστερήσεις και στην αδράνεια της κεντρικής διοίκησης

Είπα από την πρώτη στιγμή ότι ήταν λάθος της προηγούμενης καλής διοίκησης ότι ανέλαβε το έργο γιατί το θέμα της λίμνη Κορώνειας δεν είναι απλώς εθνικό θέμα αλλά ευρωπαϊκό θέμα κι όχι βεβαία τοπικό- νομαρχιακό.

Το επισήμανε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας όταν επισκεφθήκαμε τη λίμνη.

Μετά το υπουργείο Περιβάλλοντος, που όλη η κοινωνία το δέχτηκε θετικά, εύχομαι να αποκτήσουμε και περιβαλλοντική πολιτική, γιατί δεν είναι μόνο η Κορώνεια που έχει πρόβλημα, αλλά δεκάδες λίμνες της χώρας σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό

Καλά θα κάνουν όσοι εμφανίζονται σήμερα ως σωτήρες της Κορώνειας και ασκούν αβάσιμη κριτική, να ακολουθήσουν το παράδειγμα του κ. Αλαβάνου, ο οποίος είχε την ευαισθησία να έρθει στη νομαρχία μας και να ενημερωθεί από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους επιστήμονες για την πραγματική κατάσταση.

Δεν τελειώνει εδώ η προσπάθειά μας. Η λίμνη δεν γέμισε ακόμη. Να τονίσω επίσης ότι η σημερινή διοίκηση δεν διαχειρίστηκε ούτε ένα ευρώ.

Να σταματήσουν οι κραυγές. Ενωμένοι να προχωρήσουμε γιατί το έργο αυτό αφορά την τοπική κοινωνία τη Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα».


date Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

0 χωριατάκια to “Π. Ψωμιάδης: Κάποιοι δεν θέλουν να γίνει το έργο για τη λίμνη Κορώνεια, εμείς κάνουμε το καθήκον μας”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share