Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ΄ αριθμ. 461-463/2010 αποφάσεις της, ακολουθώντας την εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας Μαρίνας Κωνσταντινίδου, απέρριψε τις αιτήσεις του Δήμου Σταγείρων - Ακάνθου Χαλκιδικής και κατοίκων της Στρατονίκης Χαλκιδικής, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους και την τεχνική μελέτη εγκατάστασης και εκμετάλλευσης των μεταλλείων στη Στρατονίκη. Τα επίμαχα μεταλλεία τα εκμεταλλεύεται η εταιρεία TVX Hellas.

Ειδικότερα, τα μεταλλεία αυτά περιλαμβάνουν τα υπόγεια μεταλλεία μαύρων πετρών και τα «μαντέμ λάκκο», στα οποία εξορύσσονται μικτά θειούχα μεταλλεύματα μολύβδου και ψευδαργύρου. Επίσης, στην εν λόγω περιοχή υπάρχουν και οι λοιπές εγκαταστάσεις κατεργασίας των μεταλλευμάτων.

Η Ολομέλεια απέρριψε ως αβάσιμους τους δεκάδες λόγους που προέβαλαν τόσο ο Δήμος Σταγείρων όσο και οι κάτοικοι της περιοχής. Μετά την δημοσίευση των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, συνεχίζεται κανονικά η εκμετάλλευση των εν λόγω μεταλλείων.

Να σημειωθεί ότι παρέμβαση υπέρ της εγκατάστασης και λειτουργίας των μεταλλείων έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, το σωματείο των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» που εκμεταλλεύεται το μεταλλείο, όπως και κάτοικοι της περιοχής.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

date Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

0 χωριατάκια to “Κανονικά η λειτουργία των μεταλλείων στη Χαλκιδική”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share