ΕΠΙτροπή για την Τήρηση των


περιβαλλοντικών όΡΩν (ΕΠΙΤΗΡΩ)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Μετά από σχετική ενημέρωση, η ΕΠΙΤΗΡΩ επισκέφθηκε την ευρύτερη περιοχή Στρατωνίου που για τρίτη ημέρα δοκιμάζεται από τις καταστροφικές επιπτώσεις που προκληθήκαν από πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα.



Σύμφωνα με τα τοπικά μετεωρολογικά στοιχειά το επίπεδο της βροχόπτωσης στην επίμαχη περίοδο μετρήθηκε σε 250 χιλιοστά, ενώ το αντίστοιχο ετήσιο ανέρχεται σε 650 χιλιοστά. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην διάρκεια μίας ώρας το επίπεδο αυτό προσέγγισε τα 65 χιλιοστά.

Από τις παρατηρήσεις της επιτροπής στο πεδίο διαπιστωθήκαν τα παρακάτω :


1. οι καταστροφές εντοπίζονται στον οικισμό του Στρατωνίου όπου τα νερά των ρεμάτων μετέφεραν μεγάλες ποσότητες λάσπης, πετρών και βράχων που κατέκλυσαν σπίτια. δρόμους, αυτοκίνητα και οικοσκευές.


2. σημαντικές ζημιές προξενήθηκαν και στο εθνικό οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν οι αλλεπάλληλες κατολισθήσεις σε τμήματα του δρόμου Ολυμπιάδας –Στρατωνίου με αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας για δυο ημέρες.


3. η υπερπλήρωση των ρεμάτων που βρίσκονται ανάντι των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, διασχίζουν τον προαναφερόμενο δρόμο και καταλήγουν στον οικισμό του Στρατωνίου έχει σαν αποτέλεσμα την μεταφορά τεραστίων όγκων στο περιβάλλον και στο εσωτερικό του αστικού ιστού.


4. το εσωτερικό οδικό δίκτυο του μεταλλείου δεν έχει υποστεί ζημιές και παραμένει προσβάσιμο.


5. οι λίμνες τελμάτων Σεβαλιέ και ο χώρος απόθεσης στείρων Καρακολιου δεν αντιμετώπισαν το παραμικρό πρόβλημα και παραμένουν σε πλήρη λειτουργική ετοιμότητα. Επίσης κανένα πρόβλημα δεν παρουσιάσθηκε στο θέμα της παροχέτευσης των νερών του Κοκκινόλακα στις εισόδους των στοών 360 και 220 με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν επιπτώσεις στις παρακείμενες εγκαταστάσεις του μεταλλείου.


6. τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στις επιφανειακές εγκαταστάσεις διαχείρισης νερών όπου επικεντρώνονται πλέον οι παρεμβάσεις λειτουργικής αποκατάστασης.

Στρατώνι 12-02-2010


















date Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

0 χωριατάκια to “Δελτίου Τύπου της ΕΠΙΤΗΡΩ 12.02.2010‏”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share