Ένα βήμα πριν από το να αποκτήσουν, επιτέλους, συχνά δρομολόγια με φτηνό εισιτήριο βρίσκονται οι κάτοικοι εννέα δήμων της επαρχίας Λαγκαδά, που μέχρι και σήμερα ζουν υπό καθεστώς... συγκοινωνιακής απομόνωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Α», το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων πολύ σύντομα θα ανακοινώσει τη συγκοινωνιακή σύνδεση των εννέα δήμων με το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι σχετικές ανακοινώσεις που αναμένονται να γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα αφορούν τους κατοίκους των δήμων Αγίου Γεωργίου, Απολλωνίας, Αρέθουσας, Βερτίσκου, Εγνατίας, Καλλινδοίων, Μαδύτου, Ρεντίνας και Σοχού. Η εξυπηρέτηση των περίπου 40.000 κατοίκων οι οποίοι ζουν στα 50 χωριά που υπάγονται στους δήμους αυτούς θα γίνεται μέσω συνεργασίας στην οποία έχουν καταλήξει ο ΟΑΣΘ με το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, οι δύο φορείς έχουν υπογράψει εδώ και μήνες σχετικό μνημόνιο συνεργασίας. Το σχέδιό τους είχε εγκριθεί από την προηγούμενη ηγεσία του τότε υπουργείου Μεταφορών, αλλά μετά τις εκλογές είχε κολλήσει, για οικονομικούς λόγους. Έτσι, ανέμεναν εκ νέου το «πράσινο φως», αυτήν τη φορά από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για την υλοποίησή του.

Το σχέδιο
Η συγκοινωνία στις περιοχές αυτές, που αναμένεται να αλλάξει ριζικά, δε θα γίνεται μέσω νέας επέκτασης του ΟΑΣΘ στο νομό Θεσσαλονίκης, αλλά ως εξής: Οι κάτοικοι των δήμων που βρίσκονται πάνω από τις λίμνες, δηλαδή του Βερτίσκου, του Σοχού, της Αρέθουσας και της Εγνατίας, θα κατευθύνονται με λεωφορεία του ΚΤΕΛ προς το Λαγκαδά. Εκεί θα δημιουργηθεί ένας νέος σταθμός μετεπιβίβασης του ΟΑΣΘ. Από το σταθμό αυτό οι επιβάτες θα φεύγουν με εξπρές δρομολόγια του ΟΑΣΘ για το κέντρο της Θεσσαλονίκης, μέχρι την Αγία Φωτεινή στα πανεπιστήμια. Για τη γραμμή αυτή εκτιμήθηκε ότι ο ΟΑΣΘ θα πρέπει να προμηθευτεί 13 καινούργια αρθρωτά λεωφορεία, αυξάνοντας το στόλο του. Για τους κατοίκους των δήμων που βρίσκονται κάτω από τις λίμνες, δηλαδή Καλλινδοίων, Απολλωνίας, Μαδύτου και δευτερευόντως Αγίου Γεωργίου και Ρεντίνας (υπό την έννοια ότι οι δύο αυτοί δήμοι εξυπηρετούνται με γραμμές εξπρές), που δε νοείται γεωγραφικά να μεταβαίνουν στο Λαγκαδά για να πάνε τελικά στη Θεσσαλονίκη, προβλέπεται η απευθείας σύνδεσή τους, μέσω όμως του ΚΤΕΛ, με το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Δεν αποκλείεται και το ΚΤΕΛ να προμηθευτεί επιπλέον λεωφορεία για να εξυπηρετήσει τον κόσμο. Με την ανακοίνωση της δρομολόγησης αστικής συγκοινωνίας σε όλο το νομό θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και σχετικά με τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος, αλλά και με την τιμή του εισιτηρίου.

Οι φορείς
«Όλες οι λύσεις που είχαν προταθεί στο παρελθόν κολλούσαν, καθώς δεν συμφωνούσαν μεταξύ τους ο ΟΑΣΘ και το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια βρέθηκε η χρυσή τομή, αλλά η επέκταση κόλλησε ξανά, λόγω των εκλογών. Πρέπει άμεσα να λυθεί το πρόβλημα, διότι δεν είναι δυνατό να μιλάμε, εν έτει 2010, για συγκοινωνιακό αποκλεισμό, για ανθρώπους που ζουν 30 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη», υπογραμμίζει η έπαρχος Λαγκαδά, Πόπη Καλαϊτζή. «Ένα λεωφορείο την ημέρα από το δήμο μας προς τη Θεσσαλονίκη και δύο από τη Θεσσαλονίκη προς το δήμο μας. Και μάλιστα με ακριβό εισιτήριο. Λέγεται αυτό συγκοινωνία;», διερωτάται ο δήμαρχος Εγνατίας, Αστέριος Ρετζέπης, ο οποίος ελπίζει, επιτέλους, να δοθεί λύση.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ ΣΤΟΝ «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ»

http://emvolimanea.blogspot.com/2010/05/blog-post_7520.html

date Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

0 χωριατάκια to “Αστική συγκοινωνία σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share