Η επιθυμία χρόνων των κατοίκων του Προφήτη για την δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στο χωριό τους έγινε πλέον πραγματικότητα.

Την επιθυμία υλοποίησε ο Πολιτιστικός- Εξωραϊστικός Σύλλογος "Αγία Παρασκευή- Ζωοδόχος Πηγή" με την συμμετοχή όλων των κατοίκων.

Στο μουσείο εκτίθενται αντικείμενα που αναφέρονται στήν ζωή και τα βιώματα των κατοίκων και που η χρονολογία τους ξεπερνά τα 100 χρόνια. Μεταξύ των εκθεμάτων συμπεριλαμβάνονται έγραφα συμφωνητικών πώλησης αγαθών του 1922, ταμπακέρα του 1898, φωτογραφίες παλιές, εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι αγρότες παλαιότερα για την καλλιέργεια της γης, παραδοσιακά ενδύματα ανδρών και γυναικών, στολές του τσολιά και του Αράπη, καθώς και πολλά μικροαντικείμενα που ήταν σε καθημερινή χρήση.

Ένα από βασικά αντικείμενα που υπήρχαν στα σπίτια και που εκτίθεται στο Μουσείο είναι και ο αργαλειός που για αυτόν έχουν γραφεί τα πιο όμορφα τραγούδια για τις κοπελιές που ύφαιναν με τέχνη και μεράκι τα υφαντά για την προίκα τους.

Στόχος του συλλόγου όπως μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αθανάσιος Σαρβανάς είναι η δημιουργία μεγαλυτέρου μουσείου για την στέγαση περισσότερων εκθεμάτων. Φωτογραφικά στιγμιότυπα από το Λαογραφικό Μουσείο Προφήτη.

date Τρίτη, 4 Μαΐου 2010

2 χωριατάκια to “Εγκαίνια Πολιτιστικού Συλλόγου Προφήτη”

  1. ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ
    6 Μαΐου 2010 - 1:01 π.μ.

    Πότε ο Σταυρός θα δημιουργήση το δικό του λαογραφικό μουσειο, μας πέρασε και ο Προφήτης.Ας είναι εμείς έχουμε καθε χρόνο τα καρναβάλια...

  1. Ανώνυμος
    7 Μαΐου 2010 - 10:57 π.μ.

    o stayros den tha dimiourgisi tipota pote giati einai ahristi oloi autoi pou doiikoun ton topo. ksero atoma pou thelane na dosoune palia antikimena epoxis ston dimo k ta pigenan sto dimarhio k tous elegan me auta tha asholoumaste?

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share