Οι πρώτες «μπαλωθιές» ενάντια στη χωροθέτηση που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών πέφτουν ήδη «σαν το χαλάζι» στη Β' Θεσσαλονίκης, ειδικά όσον αφορά την επαρχία Λαγκαδά. Ο «Καλλικράτης» προβλέπει δύο ΟΤΑ-«μαμούθ», το δήμο Λαγκαδά με έδρα το Λαγκαδά και ενσωμάτωση των δήμων Λαχανά, Ασσήρου, Σοχού, Εγνατίας, Κορώνειας και Βερτίσκου, και το δήμο Βόλβης με έδρα το Σταυρό και συνένωση των δήμων Αγίου Γεωργίου, Μαδύτου, Αρέθουσας, Απολλωνίας, Ρεντίνας και Καλλινδοίων.








Στον πρώτο δήμο ακόμη και η δημοτική αρχή του Λαγκαδά θεωρεί υπερβολική μια τόσο μεγάλη συνένωση, την ώρα που ο δήμαρχος Σοχού, Θεοφάνης Παπάς, προειδοποιεί ότι θα υποβάλει την παραίτησή του έτσι και περάσει η εν λόγω συνένωση, ως ελάχιστο ιστορικό καθήκον απέναντι σε ένα δήμο με «ζωή» 100 χρόνων που παρέλαβε και καταργείται επί των ημερών του. Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοπική κοινωνία στο Λαχανά, με το δήμαρχο Παντελή Πάσχο να μιλά ευθέως για κλείσιμο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης (φωτογραφία).

Οι επτά δήμαρχοι ετοιμάζονται να συντονίσουν τη δράση τους για να μην περάσει αυτή η λύση, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στον υπό διαμόρφωση δήμο της Βόλβης. Εκεί οι πέντε δήμοι αντιδρούν στην ενσωμάτωση και των Καλλινδοίων, την οποία δε θέλει ούτε η τοπική κοινωνία του τελευταίου δήμου. Απαντες θεωρούν ότι τα Καλλίνδοια δεν έχουν καμιά γεωγραφική, συγκοινωνιακή ή άλλη συγγένεια με τους υπόλοιπους πέντε δήμους και ζητούν ένα «βελούδινο διαζύγιο» πριν καν τελεστεί ο «γάμος». Μάλιστα, γύρω από τη Βόλβη έχουν αρχίσει να ακούγονται ήδη προειδοποιήσεις για κλείσιμο της Εγνατίας οδού, αν η ηγεσία του υπουργείου επιμείνει σ' αυτήν τη λύση.


Κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι είναι και στην Πυλαία, το Πανόραμα και το Χορτιάτη για το γεγονός ότι οι τρεις δήμοι συνενώνονται, όχι γιατί θεωρούν «παρά φύσει» την εν λόγω συνένωση, αλλά διότι και οι τρεις δήμοι ήθελαν να παραμείνουν αυτόνομοι (οι δύο πρώτοι επικαλούνται ότι πληρούν από μόνοι τους τα κριτήρια του νέου αυτοδιοικητικού τοπίου και ο τρίτος ως μαρτυρικός δήμος). Την αντιδιαστολή ανάμεσα στις ογκώδεις συνενώσεις της Β' Περιφέρειας όταν στην Α' δήμοι παραμένουν ως έχουν υπερτονίζουν και στη Θέρμη, τη Μίκρα και τα Βασιλικά, φωτογραφίζοντας (ποιον άλλον;) τη Νεάπολη.

Υπάρχουν, βεβαίως, και οι απόλυτα ικανοποιημένοι. Σ' αυτήν την κατηγορία εντάσσεται η διοίκηση του δήμου Χαλάστρας, που πάλεψε πολύ για συνένωση με Εχέδωρο και Αξιό, κόντρα σε άλλα σενάρια, ενώ και στον Εχέδωρο, αν και ήθελαν αυτονομία, δε νιώθουν καθόλου άσχημα για την εξέλιξη. Φυσιολογικές θεωρούνται ακόμη οι συνενώσεις Ωραιοκάστρου με Καλλιθέα και Μυγδονία, Χαλκηδόνας, Κουφαλίων και Αγίου Αθανασίου, από τη στιγμή που δεν «πειράζονται» τα σύνορα των νομών Θεσσαλονίκης και Πέλλας και, βεβαίως, των δήμων Θερμαϊκού, Επανομής και Μηχανιώνας.

ΙΩΝ ΤΣΩΧΟΣ
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=10&artid=40101

date Κυριακή 2 Μαΐου 2010

1 χωριατάκια to “Πέφτουν «μπαλωθιές» στη Β' Θεσσαλονίκης”

  1. Ανώνυμος
    12 Μαΐου 2010 στις 5:09 μ.μ.

    το δήμο Βόλβης με έδρα το Σταυρό και συνένωση των δήμων Αγίου Γεωργίου, Μαδύτου, Αρέθουσας, Απολλωνίας, Ρεντίνας και Καλλινδοίων, δέν το χάλασε και πολύ γιατί δεν έχουμε δεί καμία αντίδραση

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share